وب سایت معرفی و خرید کتاب های صادق خادمی

دسترسی سریع

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

وضعیت نقدینگی در ایران

یکی از مشکلاتی که اقتصاد ایران در چند دهه اخیر با آن روبه‌رو بوده است، نرخ رشد نقدینگی بالا در کشور است. رشد نقدینگی بالا، عوارض بسیاری را برای اقتصاد ایران به همراه داشته است که از جمله آن می‌توان به تورم بالا و دو رقمی، کاهش ارزش پول، نرخ سود بانکی بالا و مشکلاتی از این دست اشاره کرد. ماهیت تورم در ایران تا اندازه زیادی پولی است و مطالعات زیادی که در این مورد انجام شده، مؤید این نکته هستند. در نتیجه یکی از راه‌‌های موثر کاهش تورم در ایران نیز، «کنترل موثر حجم نقدینگی» است. طی یک قرن گذشته، جهان دو بحران بزرگ اقتصادی را شاهد بوده است. وجه مشترک هر دو بحران را باید در پولی بودن آنها دانست. البته بحران سال 1929 ناشی از رشد منفی پول بود، ولی برعکس بحران سال 2008 در نتیجه رشد بیش از حد نقدینگی اتفاق افتاد. چون میزان کالا و خدمات در جامعه محدود است، پس باید میزان نقدینگی به اندازه‌ای باشد که با کالا و خدمات برابری کند. اگر میزان نقدینگی افزایش یابد، کالا و خدمات در جامعه کم شده و قیمت‌ها افزایش می‌یابد(تورم). نگهداری مقادیر ناکافی نقدینگی بانک را با خطر عدم توانایی در ایفای تعهدات و در نتیجه ورشکستگی قرار می‌دهد. نگهداری مقادیر فراوان نقدینگی، نوع خاصی از تخصیص ناکارآمد منابع است که باعث کاهش نرخ سوددهی بانک به سپرده‌های مردم و در نتیجه از دست دادن بازار می‌شود. مدیریت نقدینگی به معنی توانایی بانک برای ایفای تعهدات مالی خود در طول زمان است. (wikipedia.org)

محمدحسین ادیب در خصوص وضعیت نقدینگی در کشور گفته است: در اسفند ماه برای اولین بار یک منتقد از رسیدن نقدینگی به هزار هزار میلیارد تومان سخن گفت و مقام پولی ضمن تکذیب، آن منتقد را به احتیاط خطابه‌ای دعوت کرد اما اکنون نقدینگی 60هزار میلیارد تومان از هزار هزار میلیارد تومان بیشتر شده است.  نقدینگی در ابتدای دولت احمدی‌نژاد 68 هزار میلیارد تومان بود و فقط طی چند ماه اخیر رشد نقدینگی بیش از دوره مظفرالدین شاه تا آغاز ریاست احمدی‌نژاد بوده است. آیا اقتصاد ایران طی چند ماه، به‌اندازه دوره مظفرالدین شاه تا آغاز ریاست جمهوری احمدی‌نژاد سود تولید کرده است؟ سهم درآمدی دولت از صادرات نفت، میعانات و فرآورده نفتی با توجه به دو برابر شدن حجم صادرات، در سال جاری 42 هزار میلیارد تومان و چک‌های برگشتی فقط طی سه ماه ابتدایی سال 95 حدود 30 هزار میلیارد تومان بوده که گواه آن است اقتصاد بخش خصوصی از ریل خارج شده است. اینکه حجم چک برگشتی طی سه ماه نزدیک به درآمد صادرات انرژی دولت باشد گواه ورود اغتشاش در مناسبات مالی جامعه است. رشد نقدینگی طی چند ماه اخیر، معادل مشروطه تا سال 1384، گواه خروج سیاست‌های مالی از کنترل است.  چک‌های برگشتی گواه قریب الوقوع بودن سکته مالی در اقتصاد است.

نقدینگی اگر در جهت تولید نباشد، خطرآفرین است. نقدینگی اگر به سمت بازارهای غیر مولد حرکت کند ، اقتصاد را دچار آسیب و خطر می کند.  مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور درباره نقدینگی گفته است: در حال حاضر اقتصاد ایران روی دو بمب ساعتی بزرگ قرار گرفته است. یک بمب ساعتی حجم بالای جمعیت غیر فعال نسبت به جمعیت فعال است که نسبت بسیار بالایی است. بمب دوم بمب نقدینگی است. این دو بمب ساعتی هنوز فعال نشده‌اند و زمان انفجار را نشان نمی‌دهند. نقدینگی که بمب دوم است، اگر فعال شود، فاجعه درست می‌کند و نیازمند اتخاذ سیاست‌های بلندمدت‌تر است. ۵۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی قفل است ،  بنابراین هنوز نقدینگی مذکور اثری بر روی تورم نگذاشته است. واژه بمب ساعتی نقدینگی به این معناست که اگر نقدینگی به سمت و سوی تولید نرود و خروج از رکود شکل نگیرد، آسیب های جدی متوجه اقتصاد کشور خواهد شد.

بررسی آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی نشان می دهد در 18 سال گذشته، رشد نقدینگی در 7 سال از این دوره زمانی بیش از سی درصد بوده است . برخی کارشناسان رشد شتابان نقدینگی را یکی از عوامل افزایش تورم در ایران می دانند .  با این وجود بالاترین رشد نقدینگی در این دوره زمانی متعلق به دولت نهم است چرا که در سال 1385 رکورد رشد 39.4 درصدی نقدینگی را در کارنامه خود ثبت کرده است . پس از آن نیز بالاترین رشد نقدینگی کشور در سال 1392 رخ داد . در این سال رشد حجم نقدینگی 38.8 درصد اعلام شده است . در سال های گذشته یکی از مهمترین سئوالات مطرح شده از سوی کارشناسان ، دلایل کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی در عین رشد شتابان نقدینگی در کشور است. جدول زیر وضعیت رشد نقدینگی را در 18 سال اخیر نشان می دهد : (asrebank.ir)

در اقتصاد ایران، پول از جمع سکه و اسکناس (Coins and Notes) در دست مردم به اضافه سپرده‌های دیداری (Demand Deposits) بخش خصوصی نزد بانک‌ها تشکیل شده است. در ایران حجم پول در جریان برابر با جمع اسکناس و مسکوک در دست مردم به اضافه سپرده‌های دیداری مردم نزد بانک‌ها می‌باشد. نقدینگی (Liquidity) در اقتصاد ایران شامل حجم پول (اسکناس و مسکوک در دست مردم به اضافه سپرده‌های دیداری مردم نزد بانک‌ها) و سپرده‌های پس انداز مدت دار نزد بانک‌ها می‌باشد. به جمع سپرده‌های پس انداز (Saving Deposits) و سپرده‌های مدت‌دار (Time Deposits)، شبه پول (Sub Money or Quasi Money) گفته می‌شود. به عبارتی جمع مقدار پول و شبه پول، نقدینگی می‌باشد.
اقلام مندرج در طرف دارایی‌های بانک مرکزی، منابع رشد پایه پولی و رشد پول و نقدینگی هستند. با ملاحظه ترازنامه بانک مرکزی می‌توان دریافت که دارایی‌های خارجی بانک مرکزی عمده ترین رقم دارایی‌های این بانک را تشکیل داده است و در مرتبه‌های بعدی، بدهی بخش دولتی (به خصوص بدهی دولت) به بانک مرکزی و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، عمده ترین اقلام دارایی‌های بانک مرکزی را تشکیل می‌دهد. (donya-e-eqtesad.com)
از مجموع ۱۰۳۹ هزار میلیارد تومان حجم نقدینگی اردیبهشت ماه سال 95، حدود ۹۱۱ هزار میلیارد تومان معادل ۸۸ درصد را سپرده‌های غیردیداری(شبه پول) و ۱۲۸ هزار میلیارد تومان معادل ۱۲ درصد را سپرده‌های دیداری، اسکناس و مسکوک در دست مردم(پول) تشکیل می‌دهد. (mashreghnews.ir)
روند رشد نقدینگی از ابتدای دولت نهم یعنی سال ۸۴ حدود ۷۸٫۴ هزار میلیارد تومان بود با طی رشدی معادل ۲۳۸ درصد به ۳۰۰ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۸۹ رسید. سال‌های اول دولت نهم بود که با بالا رفتن نقدینگی و سرازیر شدن آن به بازار مسکن شاهد رکود تورمی و افزایش چشمگیر قیمت مسکن بودیم. اتفاقی که برای اقتصاد کشور رونقی را به دنبال نداشت. در شرایطی که مردم با رشد قیمت‌ها به دنبال مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری سودده هستند نرخ سود بانک‌ها کاهش یافت و مردم به دنبال بازاری سود ده سرمایه خود را از بانک‌ها خارج کرده و به سمت بازارهای دیگر می‌روند. بازار سرمایه، طلا و ارز بازارهایی است که مردم برای سرمایه‌گذاری مناسب می‌دانند.  از میان بازارهای فوق، بازار طلا برای مردم شناخته‌شده‌تر است. از ابتدای سال 90 حباب قیمتی در بازار طلا گویای این جریان بوده و سال 89 نیز حباب قیمتی ارز گویای حرکت مردم به سمت بازار ارز و طلا بوده و اینکه مردم بازار طلا را برای سرمایه‌گذاری مناسب می‌دانند. البته از نگاه منتقدان این سیر حبابی در بازار‌های ارز و طلا طی دهه‌های اخیر جریانی است که دولت برای جذب نقدینگی مردم به راه انداخته و از آن سود می‌برد. حمید تهران فر، مدیرکل سابق نظارت بر بانک‌ها و موسسات اعتباری بانک مرکزی در گفت و گو با تهران امروز در تایید این جریان ، تحلیل خود را از روند نقدینگی اینطور ارائه می‌دهد : کاهش نرخ سود بانک‌ها سبب می‌شود تا نقدینگی از بانک‌ها خارج شود و به سمت بازار‌های دیگر جریان یابد. مردم به دنبال سرمایه‌گذاری با سود بیشتر هستند به همین خاطر وقتی از بانک‌ها سود مورد نیاز خود را دریافت نمی‌کنند به سراغ بازار‌های دیگر می‌روند. از آنجایی که بازار سرمایه هنوز نتوانسته است اطمینان کامل مردم را جذب کند. نقدینگی سرگردان به سمت بازار ارز و طلا می‌رود. بازار ارز نیز به دلیل نوسانات خاص خود و اینکه جذابیت لازم رابرای مردم عادی ندارد نقدینگی را به سمت بازار طلا سوق می‌دهد. با اجرای این روش بازار سکه و طلا سیل نقدینگی را تجربه می‌کند. (روزنامه تهران امروز)
به طور کلی بازارهای پول، سرمایه، کالا و کار، چهار رکن اساسی اقتصاد کلان محسوب می‌شوند. در این میان، بازارهای پول و سرمایه بخش مالی و بازارهای کالا و کار بخش واقعی اقتصاد را تشکیل می‌دهند. بخش مالی (بازارهای پول و سرمایه) به عنوان واسطه وجوه بین پس‌اندازکنندگان و وام‌گیرندگان یا سرمایه‌گذاران هستند. برای درک صحیح از نحوه کارکرد اقتصاد و کنش و واکنش‌‌های میان متغیرهای اقتصادی در سطح کلان اقتصادی، آشنایی با مفاهیم پولی و بازار پول، شرط اساسی و مهم به حساب می‌آید.
اقتصاد ایران طی سالیان اخیر و پس از انقلاب با رشد بالای نقدینگی مواجه بوده که این رشد بالای نقدینگی باعث بروز مشکلاتی برای کشور از جمله تورم شده است. خالص دارایی‌های خارجی، خالص بدهی‌های بخش دولتی، بدهی بخش غیر دولتی، کسری بودجه دولت، اتکای اقتصاد به درآمدهای نفتی، عدم استقلال بانک مرکزی و سیاست‌های انبساطی مالی و پولی از مهم‌ترین عوامل تاثیر گذار بر افزایش نقدینگی در کشور بوده است. همچنین وجود این تصور در کشور و به خصوص در دولت که مشکلات اقتصادی کشور همچون تورم، بیکاری و سایر مسائل را می‌توان با استفاده از اعتبارات و فشار به شبکه بانکی کشور حل نمود، از جمله عوامل مهم و موثر در رشد نقدینگی بوده است و مشکلاتی را برای شبکه بانکی ایجاد کرده است. همچنین باید در نظر داشت که هر زمان که کسری بودجه دولت شدت پیدا کرده است، رشد پولی و نقدینگی به تورم منجر شده است. (donya-e-eqtesad.com)
 
 
 
هم افزایی علمی
هم اندیشی علمی و جمعیت آگاهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *